جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

لوله داربستی چیست؟

دسته بندی ها
دسته‌ها
آخرین مقالات
برچسب ها

آنچه در این مقاله می خوانید

لوله داربستی چیست

در این مقاله به معرفی لوله داربستی می پردازیم.

 

داربست یک سازه چوبی یا فلزی موقتی است که برای دسترسی به نقاط دشوار به هنگام ساخت یا تعمیر ساختمان‌ها و دیگر سازه‌ها به کار می‌رود.

داربست ها  از میله‌های فلزی و چوبی ساخته می‌شوند. گاه به عنوان تکیه‌گاه برای بخشی از دیگر سازه‌ها هم استفاده می‌شوند. ساخت داربست ها مهارت ویژه‌ای نیاز دارد. زیرا در صورت فروریختن یک داربست خطر تلفات جانی بسیار زیاد است.

سازه داربست از طریق اتصال لوله درست می شود که به وسیله بست های مخصوص لوله هایی را که در اصطلاح به آنلوله داربستی گفته می شود را به همدیگر متصل می کنند.

این لوله ها دارای طول های متفاوتی است که با توجه به نوع سازه و متراژ آن است. فاصله سازه داربست از ساختمان معمولا ۳۰ تا ۴۰سانتی متر می باشد. ولی با توجه به نظر کارشناس یا معمار ساختمان این فاصله قابل تغییر می باشد.

لوله داربست چیست

لوله داربستی که همان لوله صنعتی می باشد که هیچ گونه سیالی در داخل آن جابه جا نمی شود و تحت هیچ گونه تست آب یا گازی قرار نگرفته است،

لوله داربستی فقط کاربرد صنعتی دارد و در صنایع و سازه های مختلف نیز از آن استفاده می شود. این لوله در سایز های مختلف تولید می شود که متداول ترین سایز مورد استفاده آن سایز ۱۱/۲ اینچ یا همان نمره ۵ می باشد. لوله داربستی را به نام لوله ۵ نیز می شناسند.

لوله داربستی در ضخامت های مختلفی تولید می شود که بیشترین ضخامت هایی که از لوله داربستی سایز ۱۱/۲ اینچ استفاده می شود می توان به ضخامت های ۲ و ۲/۵ میلی متر اشاره کرد.

داربست مثلثی

اين نوع داربست از فريم هاي مثلثي تشكيل شده اند كه به صورت نر و ماده به يكديگر متصل مي‌شوند و در كفراژبندي دال يا تير و همچنين پل ها به كار مي‌روند. فريم اين نوع داربست در سه تيپ ۵/۰ و۷۵/۰ و ۱ متري توليد مي‌شوند كه با قرار دادن سرجك هاي قابل رگلاژ در قسمت بالاي اين داربست ها براي هر ارتفاعي قابل تنظيم مي‌‌باشند. عرض فريم‌هاي داربستي مثلثي ۱۲۰ سانتي‌متر مي‌باشد كه مي‌تواند داراي مقاطع افقي مثلثي يا مربعي باشد.
مزاياي استفاده از داربست هاي مثلثي به شرح ذيل است:
1) سهولت و سرعت در باز و بسته شدن و عدم نياز به آچار جهت بستن اتصالات
2) باربري بسيار زياد در كفراژ بندي دال هاي بتني به لحاظ داشتن عضوهاي مورب ثابت
3) عدم نياز به كارگر ماهر داربست بندي و مونتاژ قطعات توسط كارگر ساده

داربست چکشی ستاره

اين نوع داربست از پايه‌هاي قائم و مهارهاي افقي در اندازه‌هاي مختلف تشكيل شده است. پایه های اين نوع داربست ها در طول هاي ۳، ۵/۲، ۵/۱ و ۱و۵ / متر توليد مي‌شوند و با قرار دادن سرجك‌هاي قابل رگلاژ در قسمت بالایي و پايه جك هاي قابل رگلاژ در قسمت پایين داربست براي هر ارتفاع و اختلاف ترازي قابل تنظيم مي‌باشد. نصب مهارهاي افقي بر پايه‌هاي داربست به سادگي و با ضربه چكش امكان‌پذير مي‌باشد و اتصال پايه‌هاي داربست به يكديگر با مغزي و پين ميسر خواهد شد. مزاياي استفاده از داربست هاي چكشي به شرح ذيل مي‌باشد:
1) سهولت و سرعت در باز و بسته شدن و عدم نياز به آچار جهت بستن اتصالات
2) قابل توسعه در پلان و در ارتفاع بدون محدوديت و عدم
3) نياز به مهاربندي در ارتفاع‌هاي زياد
4) قابل استفاده در داربست‌ بندي نماي ساختمان‌ها و يا تأسيسات پالايشگاهي و غيره
5) باربري زياد در كفراژ بندي دال هاي بتني

داربست چکشی کاسه ای

اين نوع داربست از پايه‌هاي قائم و مهارهاي افقي در اندازه‌هاي مختلف تشكيل شده است. پایه های اين نوع داربست ها در طول هاي ۳ ، ۲/۴ ، ۱/۸ ، ۱/۲ ، ۰/۶ متر توليد مي‌شوند. با قرار دادن سرجك‌هاي قابل رگلاژ در قسمت بالایي و پايه جك هاي قابل رگلاژ در قسمت پایين داربست براي هر ارتفاع و اختلاف ترازي قابل تنظيم مي‌باشد. نصب مهارهاي افقي بر پايه‌هاي داربست به سادگي و با ضربه چكش امكان‌پذير مي‌باشد و اتصال پايه‌هاي داربست به يكديگر با مغزي و پين ميسر خواهد شد. مزاياي استفاده از داربست‌هاي چكشي به شرح ذيل مي‌باشد:
1) سهولت و سرعت در باز و بسته شدن و عدم نياز به آچار جهت بستن اتصالات
2) قابل توسعه در پلان و در ارتفاع بدون محدوديت و عدم نياز به مهاربندي در ارتفاع‌هاي زياد
3) قابل استفاده در داربست‌بندي نماي ساختمان‌ها و يا تأسيسات پالايشگاهي و …
4) باربري زياد در كفراژ بندي دال هاي بتني

 

نکات مهمی که هنگام نصب لوله داربستی باید رعایت شود:

• پایه های عمودی داربست یا همان لوله های استاندارد نقش مهمی در استحکام داربست دارند که حداکثر فاصله آن ها از هم ۲ متر می باشد .داربست خوب داربستی است که تمام پایه های استاندارد را در یک خط مستقیم مشاهده شود.
• بست های با زاویه قائم : برای اتصال لوله های داربست در حالت عمود به کار می روند. حداکثر بار قابل قبول برای این بست ها ۳/۶ کیلو نیوتن می باشد .
• فاصله لوله های عمودی بین ۱٫۷تا۲ متر می باشد .فاصله طبقات عمودی بین ۲-۳ متر است. فاصله لوله های داربست در عرض سکو ۷ تا۱۶۰ سانتی متر است

• تخته داربست با طول کمتر از ۵/۱ متر حداقل به ۲ میله ساپورت زیری نیاز دارد ولی برای طول های بیشتر از ۵/۱ متر حداقل به ۳ میله ساپورت نیاز دارد .
• پین های اتصال JOINT PIN قطعه ای است که برای اتصال دو لوله طولی به همدیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

نکات مهمی که هنگام نصب لوله داربستی باید رعایت شود:

• پله ها مبادی ورودی داربست بوده و علایم هشدار دهنده در آنجا جهت رویت همگان نصب می شوند .در شیب های ملایم و بنا به ضرورت گاهی به جای پله ها از سطح شیبدار استفاده می شود .

طول این تخته ها ۴متر می باشد و بسته به ضخامت آنها از طول ۱ الی۵/۳ متر را پوشش می دهند. عرض تخته ها از ۲۲٫۵ تا ۲۵ سانتیمتر می باشد .ضخامت تخته ها بسته به نوع استفاده از ۳۲ تا ۶۳ میلی متر می باشد .

• در کنار سکوی کار قرنیز قرار گرفته و از افتادن اشیا جلوگیری می کنند و به آن ها TOE BOARD گفته می شود، عرض تخته های قرنیز بین ۱۵-۲۵ سانتی متر می باشد. فاصله بین تخته ها بر روی سکو نباید بیش از ۲٫۵ سانتی متر شود . لوله داربست چیست

تخته ها در طول سکو برای این که پاگیر نشوند باید روبه روی هم باشند اما بنا به ضرورت بین ۲۵ تا ۴۵ سانتی متر می توانند همدیگر را پوشش دهند. سکوی مناسب باید در هر متر مربع بین ۱۵۰ تا۲۵۰ کیلوگرم وزن را تحمل نماید .

نکات مهمی که هنگام نصب لوله داربستی باید رعایت شود:

• نردبان خطرناکترین قسمت یک داربست می باشد. زاویه مناسب پایه های نردبان وزمین بین ۶۸-۷۵ درجه می باشد .به ازای هر ۴ متر ارتفاع ۱ متر پایه های نردبان به عقب کشیده می شود .

نردبان در اشکال مختلف ساخته و کاربرد های متفاوت دارند. برای کارهای برقی حتما از نوع عایق آن استفاده شود .نردبان مورد استفاده در داربست فلزی بوده وباید ۱ متر از محل کار بلند تر باشد. لوله داربست چیست

• کمرکش ها و حفاظ پاگیر حتما نصب شود تا نفرات به ایمن بودن داربست مطمئن باشند. پرتاب کردن هرگونه وسیله، ابزار و … از بالای داربست به پایین ممنوع است. استفاده از قطعات معیوب یا شکسته ، خمیده وخراب در داربست ممنوع است . لوله داربست چیست

• لوله داربستی از جنس فلز بوده و بسیار محکم و مقاوم می باشند ، قطر بیرونی لوله ۴۸٫۳ میلی متر و ضخامت اسمی ۴ میلی متر است.
• استفاده از لوله های خم شده ، برش داده شده توسط حرارت ممنوع است .انتهای لوله شکاف وبریدگی نداشته باشد .از اتصال لوله ها در حالت های افقی و عمودی داربست به وجود می آید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط