آشنایی با پروفیل

پروفیل از نظر لغوی به معنای ثابت بودن مقطع در طولی معین است. پروفیل ها به دو نوع باز و بسته دسته بندی می شوند. در این صفحه از سایت لوله و قوطی اصفهان می توانید بیشتر با پروفیل اشنا شوید.

کاربرد پروفیل

  • بیشتر پروفیل ها به منظور ساختن در و پنجره های آهنی به کار می روند. این پروفیل ها که به صورت گروهی از شماره 1 تا 7 (از لحاظ اندازه و مشخصات) تقسیم بندی می شوند و می توانند در ساخت پنجره ها و چهارچوب آن ها مورد استفاده قرار بگیرند.
  • پروفیل های مربع و مستطیل با مقاطع کوچک به عنوان نرده های فلزی برای در و پنجره منازل، کناره راه پله ها و همچنین نرده کشی اطراف دیوارهای کارخانه ها و زمین های محصور شده و نرده پیاده روها و خیابان ها به کار می روند.

ستونی

  • پروفیل های مربع و مستطیل با مقاطع بزرگتر که معروف به ستونی می باشند موارد استفاده متعددی در صنعت و ساختمان سازی دارند این پروفیل ها که در مقاطع مربع از 60*60 میلی متر تا 270*270 میلی متر و در مقطع مستطیل از 40*100 میلی متر تا 135*300 میلی متر ساخته می شوند و ضخامت آنها از 5/2 تا 8 میلی متر می باشند می توانند در ساختن ستون و اسکلت فلزی ساختمان ها به کار روند. همچنین اگر این پروفیل ها با مشخصات فیزیکی قابل اطمینانی ساخته شوند می توانند در ساختن شاسی تریلرها و نفت کش ها استفاده شوند.
  • از پروفیل های قوطی مربع و مربع مستطیل در صنایع خودروسازی نیز استفاده می شود.
  • از پروفیل های قوطی مربع در ساختن پایه میز و صندلی نیز استفاده می گردد.

انواع پروفیل

  • پروفیل هایی که به صورت Z تهیه می شوند، بیشتر برای پوشش سقف سوله ها به کار می روند.
  • پروفیل های نبشی و ناودانی با روش نورد سرد نیز تولید می شوند. پروفیل نبشی از بال 20 تا 50 میلی متر و پروفیل های ناودانی 10، 12، 18 در این دسته از محصولات قرار می گیرند. از پروفیل های نبشی می توان در ساختن چهارچوب درهای بزرگ آهنی و انواع قالب های فلزی به کار رفته در ماشین آلات استفاده کرد. ناودانی های کوچک در مواردی نظیر در کرکره ای مغازه ها به کار می روند.

فرآیند تولید لوله و پروفیل فولادی

کارخانه های لوله و پروفیل ورق فولادی (کلاف) به روش نورد سرد به محصول نهایی با شکل ها و ابعاد مختلف (پروفیل های باز و بسته) تبدیل می کنند. این فرآیند شامل مراحل زیر است:

مواد اولیه:

مواد اولیه مصرفی اکثر کارخانجات قبل از راه اندازی فولاد مبارکه از کشورهای اروپایی و ژاپن تأمین می گردید ولی در حال حاضر قسمت عمدۀ آن از طریق فولاد مبارکه و قسمتی نیز ار کشورهای آسیای میانه، برزیل، اروپا و اروپای شرقی تهیه می گردد.

ورق مصرفی باید دارای ترکیبات شیمیایی خاص بوده و از خواص مکانیکی مناسبی برخوردار باشد تا در هنگام تولید برای سازنده و در نهایت برای مصرف کننده ایجاد مشکل ننماید.

ورق مصرفی با استاندارد ST37.2  و یا JIS G 3131 یا G 3132 دارای ترکیبات شیمیایی (سیلیس با 35/0، کربن با 3/0 تا 1/0، گوگرد 04/0، فسفر 04/0، منگنز 5/0) بوده و برای این گونه تولیدات پیشنهاد و مورد مصرف می باشد مگر در موارد خاص. ورق فولادی پس از ورود به کارخانه توزین و با توجه به مشخصات ابعادی و مصرف آنها در قسمت های مختلف، انبار شده تا وارد فرآیند تولید گردد.

 

  • برش کلاف به نوار:

کلاف های خریداری شده در دستگاه های برش به نوارهایی با عرض مشخص بریده می گردند. این دستگاه ها بر اساس سفارش و نحوه بهره برداری دارای قسمت های مختلف بوده که  تمام  اتوماتیک و برخی نیمه اتوماتیک می باشند. یک دستگاه برش معمولاً دارای قسمت های ذخیره کلاف، میز حمل کننده، ضربه گیر، کلاف گیر، و سیستم بازکننده طوقه های کلاف، سیستم کنترل کننده کناره برای بهتر تنظیم شدن، صاف کننده ورق، گیوتین و قرقره های هدایت ورق، غلتک های تغذیه ورق، قسمت اصلی برش، غلتک های جداکننده نوارهای بریده شده، نگاه دارنده نوارها و در نهایت نوار جمع کن می باشد.

قرار گرفتن کلاف روی کلافگیر

پس از قرار گرفتن کلاف روی کلافگیر که خود نیز دارای حرکت گردشی می باشد کلافگیر چرخیده و پس از بازشده طوق ها سر ورق زیر غلتک های صاف کننده هدایت می گردند. این عمل باعث صاف و تخت شده ورق می گردد. توسط گیوتین سر ورق بریده شده تا برای جوشکاری در قسمت های بعدی اشکالی وجود نداشته باشد.

آنگاه ورق توسط غلتک های تغذیه به طرف دو عدد شافت اصلی که دارای محرک بوده و بر روی آن تیغه هایی از فولاد که عملیات حرارتی بر روی آن ها انجام و سختی آن بین 59 تا 61 راکول سی رسیده و فواصل آن ها متناسب با عرض نوارهای مورد نیاز تنظیم شده حرکت می کند. در اثر عبور ورق از بین تیغه عمل برش انجام می گیرد.

حرکت ورق (نوارها)

به جلو ادامه دارد و به جهت اینکه نوارهای بریده شده به طور دقیق به جلو هدایت گردند، از دو عدد شافت جداکننده که برروی آن ها تیغه های کوچکی مستقر گردیده اند عبور داده می شوند تا سر اولیه نوارهای بریده شده در گیره مخصوصی که در داخل نوار جمع کن قرار دارد و توسط سیستم هیدرولیک قطر نوار جمع کن را چند سانتیمتر باز می نماید، درگیر شود.

این عمل از یک طرف باعث جمع شده دو لبه گیره و گرفتن سر نوارها شده و از طرفی در پایان زمان تخلیه نوارها با عمل جمع شده نوارگیر داخلی ترین لایه ورق ها جدا شده و به سهولت می توان نوارها را توسط میز متحرک و صفحه ای که در جهت محور اصلی حرکت می کند به خارج هدایت نمود. از این مرحله به بعد کشیده شدن ورق توسط نوار جمع کن تا تمام شدن کل طول کلاف انجام می گیرد. نوارها در نهایت دسته بندی و به قسمت های مختلف خطوط تولید انتقال می یابد.

 

 

تولید لوله و پروفیل

قوطی و پروفیل را می توان به دو طریق مستقیم و غیرمستقیم تولید نمود. روش انتخابی بستگی به امکانات ماشین از نظر طراحی دارد. معمولاً پروفیل باز به روش مستقیم تولید می گردد. دستگاه های تولید لوله و پروفیل عموماً دارای قسمت های تغذیه نوار، گیوتین، قسمت جوش سر و ته نوار، انباره، فرمینگ، قسمت جوش دو لبه پروفیل، براده برداری، سردکن، سایزینگ با تعداد 4 تا 6 دروازه – خمش و پیچش گیر، برش (اره) اتوماتیک، شتاب دهنده و میز تخلیه می باشند.

با توجه به اینکه دستگاه برای ساخت چه تولیداتی طراحی شده و به چه روشی ساخته شده باشد قسمت های فوق با کمی تغییر از نظر تعداد و اندازه ساخته خواهد شد ولی آنچه قابل ذکر است اینکه عمل اصلی این دستگاه ها شکل دادن به ورق در حال عبور از بین دو قالب بالا و پایین در حال چرخش در دروازه های مختلف تا تولید محصول نهایی به طریقه سرد می باشد.

تولید پروفیل و قوطی های ساختمانی

می تواند به روش مستقیم و یا غیر مستقیم (تولید لوله و سپس تبدیل به شکل نهایی) انجام گردد. در روش تولید مستقیم نوار در اثر عبور از بین قالب های بالا و پایین (دارای محرک) و در کنار هرزگردها که طراح با انجام محاسبات از نظر میزان نیرو و زوایای شکل مورد نظر که با توزیع در هر دروازه طراحی نموده به تدریج شکل گرفته و پس از جوش خوردن دو لبه ورق توسط جوش های فرکانسی در قسمت سایزینگ شکل کامل می گیرد.

پروفیل تولید شده در اثر اعمال نیرو از طرف قالب ها و حرارت جوش، کاملاً مستقیم نبوده و توسط پیچش گیر با اعمال نیروی مجدد، خمش، پیچش و کمانش آن اصلاح می گردد. پروفیل در حال تولید، توسط اره اتوماتیک در فواصل 6 متری بریده و به تعداد معینی بسته بندی و پس از نصب کارت مشخصات و تأیید کنترل کیفی به انبار محصولات تحویل می گردد.

در روش تولید غیر مستقیم پروفیل

ابتدا در دستگاه اصلی نورد با همان مراحل فوق و یکی از سه روش خم کردن، به لوله تبدیل و پس از جوش دو لبه، در قسمت سایزینگ و پیچش گیر در اثر فشارهای بالایی و پایینی و جانبی، این لوله به اشکال مختلف تبدیل می گردد و یا اینکه در قسمت سایزینگ و پیچش گیر لوله کاملت ر و محصول نهایی لوله خواهد بود و پس از برش بسته بندی می گردد.

پروفیل تولید شده به روش مستقیم

دارای زاویه های تیز، ابعاد دقیق و خط جوش ثابت در دیواره بالایی و انحنای سطحی کم بوده و نسبت به روش دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار خواهد بود. در این روش به دلیل تیز گوشه بودن و اختلاف قطر نقاط مختلف قالب ها و سرعت خطی متفاوت، استهلاک قالب ها بیشتر می باشد. همچنین از نظر ماشین کاری و عملیات حرارتی نیز دقت بیشتری لازم است از طرفی فضای هوایی بیشتر بین ایندکتور و پروفیل و فریت سرعت تولید را کاهش داده و نسبت به روش غیر مستقیم دارای سرعت کمتر و راندمان پایین تری خواهد بود.

 

در روش غیر مستقیم

قسمت اولیه ماشین  شامل Forming و Finishing به یکی از سه طریق شکل دهی لبه ای، شکل دهی مرکزی و یا شکل دهی از طریق شعاع واقعی (با توجه به نظر طراح و شرایط ماشین) نوار به لوله تبدیل و در قسمت Sizing به شکل مورد نظر تبدیل می گردد که این روش Online نامیده می شود و یا پس از این که در این دور قسمت نیز لوله کامل و بریده شد، در دستگاه های دیگری عمل تغییر شکل انجام می گردد. در این روش چون می توان با ساخت یک لوله در قسمت فرمینگ و تعویض حداقل چند قالب در قسمت سایزینگ و یا بردن به دستگاه های بدن جوش دیگر چند نوع پروفیل تهیه نمود.

داشتن تنوع با حداقل ماشین لوله سازی امکان پذیر است. ضمناً چون فاصله هوایی بین ایندکتور و لوله  به حداقل ممکن و قطر انتخابی فریت می تواند به بالاترین اندازه ممکن برسد از حداکثر توان دستگاه جوش می توان استفاده کرده و سرعت تولید نسبت به روش مستقیم بیشتر خواهد بود.

قالب ها منحنی شکل و ساخت با دستگاه راحت تر و در عملیات حرارتی احتمال شکستن به دلیل عدم وجود گوشه های تیز بسیار کمتر می باشد ولی از نظر کیفیت، گوشه ها گردتر و اندازۀ اضلاع و خط جوش و انحنای سطحی با دقت پایین تر نسبت به روش مستقیم خواهد بود.

پست های مرتبط

سنگ آهن چیست ؟

سنگ آهن
سنگ آهنبرای اینکه بدانید سنگ آهن چیست میتوانید در این مقاله همراه با شرکت لوله و قوطی باشید و اطلاعات بیشتری کسب کنید.   سنگ آهن چیست ؟ سنگ آهن ، نوعی سنگ معدنی حاوی فلز آهن است، که مهمترین ماده اولیه برای تولید آهن و فولاد می باشد، سنگ‌آهن…

ورق سیاه چیست؟

ورق-سیاه-چیست-؟
ورق سیاهورق سیاه چیست ؟ ورق سیاه نوعی فلز مسطح از آهن است که کاملا صیقل خورده می‌باشد. ورق به صورت کلی به دو شکل رول و برش خورده تولید می‌شود. یکی از مهم ترین دسته آهن آلات ورق می‌باشد. باید این را هم بدانیم که ورق سیاه همان نورد گرم…

نکات خرید پروفیل

تفاوت پروفیل سنگین و پروفیل سبک
نکات خرید پروفیلنکات خرید پروفیل پروفیل یکی از متنوع ترین مصالح فلزی است که کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارد. این مقطع در دو نوع ساختمانی و صنعتی در بازار عرضه میشود.  بیشترین کاربردهای مدل های صنعتی آن در صنایع خودروسازی و نظامی است. این محصول با توحه به جنس،…
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید