میلگرد چیست و کاربرد آنها در صنعت
میلگردها محافظان در سایه سازها
همه ما نام میلگرد را شنیده ایم و کم و بیش اطلاعاتی نیز در مورد آن داریم، برای مثال میدانیم که یکی از مصالح به کار رفته در سازه ها است و با افزایش قیمت آن هزینه سخت و ساز نیز افزایش پیدا میکند. امروزه میلگردها از کف ساختمان گرفته تا ستون ها و… مورد استفاده قرار میگیرند. اما براستی چرا میلگرد ها این همه اهمیت دارند و چگونه از ما محافظت میکنند؟
میلگردها چگونه از ما محافظت می کنند؟
در اکثر سازه های دست بشر از بتن به منظور استحکام استفاده بنا میشود. اگرچه بتن مقاومت بالایی در برابر نیروهای فشاری دارد و برای خرد کردن این ماده به نیروی فشاری فوق العاده ای احتیاج است، اما یک نقطه ضعف نیز دارد.
بتن مقاومت چندانی در برابر نیروهای کششی و چرخشی ندارد، همین جا است که میلگرد پا به میدان میگذارد و از سازه ها در مقابل نیروهای کششی محافظت می کند.
از این محصول برای تقویت بتن استفاده میشود. یکی از زمان هایی که افزایش مقاومت کششی بتن به لطف میلگرد ها ، از ما محافظت میکند، هنگام وقوع زلزله است.
در این مواقع آنچه مانع از ترک خوردن و شکستن بتن میشود، میلگردهای به کار رفته در آن است. آنها همچون محافظان سازه ها عمل میکنند تا ساکنان در امنیت باشند.
تاریخچه استفاده از میلگرد در سازه ها
در سال ۱۸۰۰ میلادی جوزف لوئیس (Joseph Louis) برای نخستین بار پی برد که با افزودن میله های فولادی نازکی به بتن میتوان مقاومت آن را در رویارویی با نیروهای کششی تا حد قابل توجهی افزایش داد
و در نهایت سازهای ساخت که هم در برابر نیروهای کششی و هم نیروهای فشاری مقاومت چشمگیری داشت باشد. به تدریج استفاده از این میله های فولادی افزایش پیدا کرد و شرکتهای ساختمانی نیز تصمیم به استفاده از این محصول در سازه های خود گرفتند. اما هنوز روش استانداردی برای تولید میلگرد وجود نداشت.
میلگرد ها بدون استاندارد مشترکی تولید می شدند تا اینکه در سال ۱۸۷۸ میلادی اولین سیستم برای تولید استاندارد این میله های فولادی نازک توسط تادئوس هیات (Thaddeus Hyatt) ارائه شد. محبوبیت این فرآیند در سال ۱۹۰۰ میلادی به تدریج افزایش یافت تا جائیکه در دهه ۱۹۵۰ اکثر شرکتهای ساخت و ساز در ایالات متحده آمریکا از میلگرد به منظور تقویت بتن در سازه های خود استفاده میکردند.
البته فرآیند ساخت میلگردی که تادئوس ارائه داد، طی سالها تکمیل شد و بهبود پیدا کرد تا در نهایت منجر به فرآیندی بهینه برای ساخت محصولی باکیفیت برای تقویت بتن شد.
انواع میلگردهای موجود در بازار
میلگردها از لحاظ ظاهری به ۳ دسته ساده، آجدار و آجدار پیچیده (کلاف) تقسیم بندی می شوند و از نظر نوع نیز ۶ نوع مشترک دارند که شامل اروپایی، فولاد کربن، اپوکسی پوشش داده شده، گالوانیزه ، فایبرگلاس لیمر (GFRP) و فولاد ضد زنگ می شود. هر کدام از این انواع مختلف نقاط قوت و نقاط ضعف خود را دارند.
میلگرد اروپایی عمدتا از منگنز ساخته شده است و کار با آن نیز ساده است. اما این محصول در مناطق زلزله خیز و سازههایی که نیاز به ساختاری یکپارچه دارند، مناسب نیست.
میلگرد فولاد کربن که از آن با نام نوار سیاه نیز یاد میشود، متداول ترین نوع این محصول است. اما از آنجا که این نوع در برابر رطوبت مقاومت زیادی ندارد و دچار زنگ زدگی میشود، برای مناطقی که رطوبت بالایی دارند، مناسب نیست.
اپوکسی پوشش داده شده در واقع همان فولاد کربن است که با اوکسی پوشانده شده است. از اینرو ۷۰ تا ۱۷۰۰ برابر فولاد کربن در برابر زنگ ضدگی مقاومت دارد. پوشش اپکسی این نوع میلگرد بسیار ظریف است و هر گونه آسیب به آن بر مقاومت این محصول در برابر زنگ زدگی اثر منفی خواهد داشت.
میلگرد گالوانیزه تنها ۴۰ برابر نسبت به فولاد کربن در برابر زنگ زدگی مقاومت بیشتری دارد، اما از آنجا که پوشش گالوانیزه آن در برابر آسیب دیدگی مقاومت بالایی دارد نسبت به میلگرد اپکسی ارزشمندتر است، البته قیمت بالاتری نیز دارد.
GFRP کامپوزیتی شبیه فیبرکربن است، در نتیجه هنگام استفاده نباید خم شود. در عین حال GFRP یک نوار بی نظیر برای تقویب بتن است زیرا در برابر زنگ زدگی مقاومت بالایی دارد و سبکتر نیز است. البته این محصول قیمت بیشتری نسبت به میلگرد اپکسی دارد.
میلگرد فولاد ضد زنگ (Stainless steel rebar) بیشترین قیمت را در بین انواع میلگرد دارد و بهترین تقویب کننده بتن در اکثر پروژهها به حساب میآید. Stainless steel حدود ۱۵۰۰ برابر مقاومت بیشتری نسبت به میلگرد سیاه دارد. به علاوه در کار به راحتی خم میشود.
- هزینه و قیمت
قیمت میلگرد به عوامل متفاوتی بستگی دارد، از اینرو ثباتی در قیمت این محصولات وجود ندارد و حتی بسته به شرایط کشور و ارز، ارزش آنها میتواند روز به روز تغییر کند.
در ایران بخش عمدهای از میلگرد مصرفی توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان و طبق استاندارد کشور روسیه تولید میشود. این محصولات به سه نوع A1، A2 و A3 دسته بندی میگردد که از نظر قیمت و نوع با یکدیگر تفاوت دارند .
نقش میلگرد در سازه چیست؟
میلگرد از سازه ها در مقابل نیروهای کششی محافظت می کند. از این محصول برای تقویت بتن استفاده می شود
میلگردها به چند دسته تقسیم می شوند؟
میلگردها از لحاظ ظاهری به ۳ دسته ساده، آجدار و کلاف تقسیم بندی می شوند و از نظر نوع نیز ۶ نوع مشترک دارند که شامل اروپایی، فولاد کربن، اپوکسی پوشش داده شده، گالوانیزه ، فایبرگلاس لیمر و فولاد ضد زنگ می شود
قیمت میلگرد به چه عواملی بستگی دارد؟
قیمت میلگرد به عوامل متفاوتی بستگی دارد، از اینرو ثباتی در قیمت این محصول وجود ندارد و حتی بسته به شرایط کشور و ارز، ارزش آنها میتواند روز به روز تغییر کند.